tisdag 7 juni 2011

Ollanta v/s Fujimori

Klurigt detta. Har funderat på att blogga om valen i Peru men har inte haft så mycket tid då jag suttit med uppsatsen. 'Andra rundan' val genomfördes nu under helgen och Ollanta Humala vann sent på natten till söndag.
Vad kan man då lite amatörmässigt säga om dessa kandidaturer och om valen? jo, att under Fujimori den äldres 'mandat'period har det beordrats avrättningar och kidnappning av politiska motståndare; tvångssterilisering av ca 300.000 kvinnor från landsbygden; och att han numer avtjänar han ett 25 årigt fängelsestraff för bland annat det ovan nämnda och korruption. Med hans dotter vid makten förväntas motsvarande handlingar.
Ollanta Humala, föredetta militär, har haft en nationalistisk retorik . Kallas vänster. Ingen vet vad man får. Stöddes av både liberala nobelpristagaren Mario Vargas Llosa och föredetta presidenten Toledo ( center/liberal) i ett tydligt ställningstagande mot Fujimori, för demokrati. Detta kan ha hjälpt honom till segern.
Jag, [precis som majoriteten uppenbarligen] hoppades på Humala. Obehagligt dock, med Keiko Fujimoris höga siffror.

Bra artikel att läsa om debatten inför valet finns Här, artiklar som utkommit angående valresultaten och framtida utmaningar finns Här, och Här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar